Födelsedagstårta sep. 2015 Hallon- och vit chokladmousse på kladdkakebotten

moussetarta_med_kladdkakeb
En mäktig moussetårta som ser enkel och lite tråkig ut, i alla fall innan man skär upp den. Lättast är helt klart att använda två  springformar med löstagbar kant till denna, men jag har fixat ihop det med det jag hade till hands. En mindre form först som jag gjort kladdkakan och hallonmoussen i, sedan en större springform. Jag har använt formar med ca 19 och 26 cm i diameter. 

Kladdkakebotten
100 g smör, smält
2 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 200°. Smörj och bröa en form ordentligt. Det ska sedan gå att lyfta ut kladdkakan ur formen.

Knäck äggen i en skål och blanda i dom torra ingredienserna. Rör om tills allt är precis blandat. Blanda till sist i det smälta smöret och rör om tills smeten är helt blandat.

moussetarta_med_kladdkake_2

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Jag brukar testa kladdkaka genom att skaka formen försiktigt om den dallrar så är den inte klar, om den inte dallrar så är den klar. Kakan måste vara så ”klar” att den går att få hel ur formen sedan men låt den svalna först. När kakan svalnat vänder du ur den ur formen och diskar sedan ur formen för att sedan lägga tillbaka kakan men denna gång med ett bakplåtspapper emellan. Ställ åt sidan och gör hallonmoussen.

moussetarta_med_kladdkake_3

Hallonmousse
250 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du häller hallonmoussen ovanpå kladdkakan. Nu är det bra att bakplåtspapperet finns, dels för att få ”lite extra höjd” på formen, dels för att sedan få ur kakan ur formen.

moussetarta_med_kladdkake_4

Låt moussen frysa till i frysen för att kakan ska bli hanterbar att få ur formen. När kakan frusit till kan man lyfta ur den ur formen med hjälp av bakplåtspapperet. Vik försiktigt ned papperet från kanterna och lyft över kakan utan papper till den större springformen. Dags för den vita chokladmoussen.

Vit chokladmousse
2 gelatinblad
350 g vit choklad, fint hackad
5 dl grädde

Lägg två gelatinblad i blöt enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter. Vispa upp resterande 3 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner det i den vita chokladen.

För att lättare få loss formen och för att få snyggare kanter på kakan har jag satt ett löst bakplåtspapper runt om längs ytterkanten i springformen.

Häll den vita chokladmoussen ovanpå kakan i springformen så att den rinner ner på kanterna och täcker hela tårtan.
Ställ i frysen minst två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp. Ta bort bakplåtspapperet från kakan när den fortfarande är lite fryst.

Dekorera gärna med hyvlad dubbelnougat. Dubbelnougaten är lättast att hyvla med en osthyvel rumstempererad, då går de hyvlade bitarna också att forma lite. Jag hyvlar över en tallrik för att stoppa i frysen en stund innan de läggs på tårta. Lättare att hantera då.

moussetarta_med_kladdkake12