Födelsedagstårta juli 2015

tarta_juli15Önskemål med denna tårta var choklad och jordgubbar. Den består av en färdig tårtbotten. Dumlefluff och jordgubbsmousse som fyllning samt glasskräm, även kallad vaniljgrädde, till garnering. Ovanpå är den dekorerad med jordgubbar och hyvlad dubbelnougat.


Jag har använt:
1 färdig tårtbotten, ca 24 cm i diameter, 3 bottnar


Dumlefluff
3 dl vispgrädde
180 g dumlekolor

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Dela kolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).

När blandningen är helt genomkall kan den vispas upp till en härlig fluff.


Jordgubbsmousse
250 g färska jordgubbar, ca 5 dl
1 dl gelésocker multi
3 dl vispgrädde
1½ tsk vaniljsocker
finrivet skal av ½ citron

Skölj och rensa jordgubbarna, låt rinna av. Mixa eller mosa dem i en kastrull, tillsätt gelésocker. Ge blandningen ett rejält uppkok under omrörning. Ställ därefter kastrullen åt sidan att svalna tills moset börja stelna.

Vispa grädden. Smaksätt den med vaniljsocker och finrivet citronskal. Vänd ner det svala och något stelnade moset och rör fyllningen slät. Verkar den lös, låt den stå kylskåpskallt en stund.


Glasskräm
3 dl mjölk
7,5 msk marsanpulver
3 dl vispgrädde

Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Häll den ovispad vispgrädde i vaniljkrämen och vispa till önskad konsistens.


Garnering
jordgubbar, jag använde drygt ½ liter
1-2 dubbelnougat


Tårtan lägger jag ihop dagen innan den ska ätas, för att täcka den med glasskräm och garnera den samma dag som den ska serveras. När jag lägger ihop tårtan använder jag ringen till en springform som stöd, särskilt bra till lagret med moussen, då kan moussen vara lösare när jag lägger på det för att sedan stelna till i tårtan. Lägg ihop tårtan med fyllningarna, låt ”springformringen” vara kvar och täck med plastfolie, låt stå till nästa dag.
tarta_juli15_1

Jag tycker det är enklast att breda ut glasskrämen ovanpå med en spatel eller slickepott, på sidorna vill jag spritsa. Jordgubbarna har jag delat och lagt ut i en ring utmed tårtan för att bygga inåt. Dubbelnougaten är lättast att hyvla med en osthyvel rumstempererad, då går de hyvlade bitarna också att forma lite. Jag hyvlar över en tallrik för att stoppa i frysen en stund innan de läggs på tårta. Lättare att hantera då.

tarta_juli15_3

tarta_juli15_2